Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To dla nich najlepszy start w nowy dzień. 8 Listopada br. uczniowie klas I-III obchodzili Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. European Day of Healthy Food and Cooking. Akcja Śniadanie daje moc należy do jednej z kampanii szerzących pozytywne nawyki żywieniowe. Celem przedsięwzięcia jest promowanie zdrowego jedzenia wśród uczniów i ich najbliższych oraz wyrabianie nawyku regularnego spożywania posiłków.
Uczniowie najmłodszych klas wraz ze swoimi wychowawczyniami podjęli próbę zdefiniowania, czym jest zdrowe odżywianie oraz co wchodzi w skład pełnowartościowego drugiego śniadania. Dowiedzieli się i utrwalili swoją wiedzę na temat tego, że rozpoczynanie dnia bez posiłku źle wpływa na samopoczucie i koncentrację, będące ogromnie ważne dla młodego organizmu.
W ramach zajęć uczniowie poznali wartości odżywcze każdego spożywanego przez siebie produktu, wypełnili karty pracy nawiązujące do zasad zdrowego odżywiania; ponadto wyłożyli zasady zachowania się przy stole i przypomnieli sobie, jak poprawnie do niego nakryć.
Dla naszych uczniów był to dzień szczególny, mogli bowiem zorganizować wielką śniadaniową ucztę z przygotowanym w domu posiłkiem. Wspólne, zdrowe śniadanie, było niezapomnianą przygodą oraz frajdą. Po tak rozpoczętym dniu wszyscy nabrali energii do podejmowania nowych wyzwań.