4 wwwDzień Zdrowego Śniadania organizowany w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania zagościł również w naszej szkole. Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni śniadanie w codziennej diecie każdego człowieka oraz co powinno ono zawierać, żeby było wartościowe. W związku z tym w ramach założeń programu Szkoły Promującej Zdrowie zorganizowaliśmy akcję utrwalającą zdrowe nawyki żywieniowe.

Uczniowie klas I-III przyrządzali swoje drugie śniadanko z produktów przyniesionych z domu. Na stolikach znalazły się zdrowe i kolorowe kanapki, sałatki i szaszłyki owocowe oraz jogurty. Motywami przewodnimi tych bardzo zdrowych uczt były: świeże pomidory, ogórki, sałata, jabłka, gruszki, winogrona itp. Te dzieci, które lubią nabiał, urozmaiciły swoje śniadanie twarożkiem. Ponadto, aby wzbogacić ten dzień wiedzą na temat zdrowego trybu życia, uczniów klasy Ic odwiedziła psychodietetyk - pani Karolina Szymanowska. Przybliżyła ona zasady zdrowego odżywiania, posługując się piramidą żywieniową oraz zachęciła dzieci do sięgania po zdrowszą alternatywę dla chipsów, krakersów czy słodkich batonów i wafli, którymi niewątpliwie są orzechy, suszone owoce, warzywa, pestki dyni, słonecznika itp. Przed przygotowywaniem i konsumowaniem pysznych i zdrowych dań zostały również omówione zasady bezpiecznego posługiwania się nożem oraz kulturalnego zachowania się przy stole. Cała akcja miała na celu uświadomienie najmłodszym uczniom, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Tak zbilansowana dieta oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są szczególnie ważne dla dzieci, gdyż dzięki nim zachowują one zdrowie i mają zapał do nauki oraz aktywności fizycznej. Dzień Zdrowego Śniadania powinniśmy zatem świętować codziennie!