Na początku października uczniowie klas drugich wybrali się na zajęcia do lasu. Spacerując po lesie, oddychali pełną piersią i wdychali czyste powietrze. Wsłuchiwali się w leśne odgłosy i obserwowali jesienną przyrodę.
Z zebranych darów natury dzieci tworzyły prace plastyczne przedstawiające grzyby. Uczniowie sprawdzali również swoją sprawność podczas zabaw ruchowych, a także świetnie się bawili, uczestnicząc w pląsach muzycznych. Po tańcach drugoklasiści wzięli udział w warsztatach pieczenia chleba, podczas których każdy z nich własnoręcznie przygotował wypiek. Były więc bułki, chlebki, wianuszki, warkocze, oponki z dodatkiem sezamu, słonecznika lub maku. Po tym kulinarnym akcencie, uczestnicy wycieczki poznali historię sprowadzenia do Polski ziemniaków, a także stworzyli listę potraw, do których przygotowania się je wykorzystuje. Zwieńczeniem ziemniaczanej przygody było próbowanie naszej regionalnej potrawy, czyli pieczonych pyr z gzikiem. Niektórym uczniom tak zasmakował ten przysmak, że poprosili o dokładki. Wszyscy wrócili do szkoły w doskonałych humorach, a dla bliskich mieli niespodziankę - samodzielnie przygotowane pieczywo.
Zielone lekcje drugoklasistów
- Szczegóły
- Autor: Arleta Doktór