26 stycznia 2011r. pani mgr inżynier dietetyk Lidia Fojt przeprowadziła prelekcję dla rodziców , nauczycieli i pracowników szkoły na temat dzieci z otyłością. Problemu, z którym boryka się coraz większa liczba uczniów. Omówione zostały następujące zagadnienia:

 - przyczyny otyłości, które spowodowane są najczęściej nieprawidłowym żywieniem i zbyt małą aktywnością fizyczną;

- konsekwencje otyłości:
problemy zdrowotne m.in. zaburzenia związane z układem krążenia, cukrzyca, reumatyzm , stany zapalne stawów , płaskostopie , astma;
problemy emocjonalne m.in. ryzyko stosowania rygorystycznych diet przez młodzież oraz występowanie zaburzeń odżywiania, poczucie wyobcowania, niska samoocena oraz stany depresyjne;

- leczenie otyłości:
właściwe odżywianie , odpowiednio dobrany wysiłek fizyczny, wsparcie psychologiczne, konsultacja z lekarzem , dietetykiem;

 

Prelegentka zwróciła również uwagę na najczęściej popełnianie błędy:

- jedzenie dużej ilości słodyczy;

-picie słodkich napojów ( typu coca cola , gazowanych, z kartoników);

-nie spożywanie pierwszego i/lub drugiego śniadania;

- zbyt długie przerwy między posiłkami ;

- spożywanie w ciągu dnia wielu małych przekąsek;

- jedzenie obfitych posiłków;

- zbyt późna pora ostatniego posiłku;

- spożywanie małej ilości warzyw i owoców;

Pani dietetyk zaproponowała wprowadzenie zmian w żywieniu dzieci:
- spożywanie 4-5 posiłków dziennie ( I, II śniadanie , obiad, podwieczorek, kolacja: 3- 4 godziny przed snem);
- wypijanie płynów (do 1,5 l dziennie: wody, herbaty, niesłodzonych soków owocowych i warzywnych);
- ograniczenie słodyczy (ciast, deserów, batoników, Fast-foodów, chipsów, chrupków);
- wzbogacanie jadłospisów w produkty bogate w węglowodany oraz błonnik (chleb razowy, płatki zbożowe, kasze, ziemniaki);
- ograniczenie lub wyeliminowanie białego chleba, słodkich płatków śniadaniowych;
- dostarczenie produktów zawierających białko (chude mięso, ryby, wędliny, mleko, jaja);
- unikanie potrwa smażonych, tłustych wędlin, tłustych serów;

Prelekcja cieszyła się dużym zainteresowaniem słuchaczy i wzbogaciła wiedzę na temat prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży.